Eetbare bloemen en planten

Steeds vaker kom ik bloemen of planten tegen die eetbaar zijn of goed voor de gezondheid. Superleuk om te weten. Op deze pagina deel ik mijn tips, let wel goed op dat op dat u het juiste product heeft, check het via google. Ik ben verder ook niet verantwoordelijk voor eventueel foutief gebruik.

Let ook wel op dat het onbespoten is en mocht je wildplukken nog wel even de regels: je mag alleen voor eigen gebruik plukken, een champignonbakje vol. Met respect voor de natuur. ( Bron staatsbosbeheer)

Koolzaad, die gele bloemen in de berm, in het voorjaar zie je ze zoveel! De bloemen zijn eetbaar en smaken een beetje zoet, naar kool, leuk voor garnering in bijvoorbeeld de sla. Ook de bijen zijn er dol op. De honing ervan is goed voor je luchtwegen.

De zaden zitten veel in vogelvoer maar kunnen ook gebruikt worden om olie van te maken

Foto: bij het Lickebeartbos tussen Maassluis en Vlaardingen

Winterpostelein, deze op de foto vond ik in de duinen van Hoek van Holland maar je vindt ze werkelijk op zoveel plekken, het hele jaar door. Het heeft schotelvormige bladeren met in het midden de bloemetjes.
Een echt superfood door het vele vitamine B en vitamine C, calcium, ijzer, magnesium en kalium. Lekker in de sla en stampotjes.
 

Duindoorn, je kent ze vast wel, de prikkelstruiken in de duinen. In het najaar krijgen ze oranje bessen. Ze zijn zuur en aromatisch, tropisch achtig. Rijk aan vitamine C en E. Er zit zelf vitamine b12 in! Goed om sap, jam of olie van te maken. De olie is goed als je huid verbrand is. Als in de winter de bessen gaan gisten, kunnen de vogels er dronken van worden.

Foto: Duindoorn tijdens een wandeling in mei, nog vroeg in het jaar dus nog zonder besseb Dixhoorndriehoek Hoek van Holland