Blog, tips en weetjes

27. feb, 2017

Helleborus,

dodelijk voedsel

Ik loop door de tuin, het ziet er somber uit. Tussen de nog kale stukken prijkt een paarse Helleborus. Ook wel kerstroos genoemd, raar eigenlijk want hij bloeit tussen februari en april en niet met kerst.

Naast Kerstroos wordt de Helleborus ook wel Lenteroos of Heksenkruid genoemd. Heksenkruid? Ja, waarschijnlijk komt die naam van de echte betekenis. Helleborus betekend namelijk dodelijk voedsel. Vroeger werden de wortels vermalen en werd er nieskruid van gemaakt. Verder werd de plant vroeger gebruikt voor het behandelen van zenuwaandoeningen en geestesziekten.
 

In een boeket

Zelf koop ik de Helleborus ook in op de veiling als snijbloem en verwerk ze regelmatig in boeketten. Aangeraden wordt dan ook om ze NIET op te eten. Zo eng is het niet, er zijn namelijk best wel veel bloemen giftig.
 
De plant zelf is schitterend en dan met name de bloemen. Mocht je hem in de tuin poten zet hem dan half in de schaduw, de allerbeste plek is onder een bladverliezende boom. En dan is het vooral genieten van hun bloemenpracht in de nog slapende tuin.
 
Tekst & foto Bloemstylist Bianca Vreugdenhil
2. jan, 2017

Tips voor uw interieur

Vanaf januari is het tulpentijd! Ze zijn verkrijgbaar in bijna alle kleuren en vormen. Ze brengen vreugde en kleur in huis en geven een echt voorjaarsgevoel.

Tulpen passen in elk interieur, landelijk, klassiek of modern. Een mooie bos op tafel of in een gezellig hoekje brengt sfeer. Leuk om ze zelf te verwerken in diverse flesjes, schik ze iets hoger en lager door elkaar met een takje katjes, gagel of eucalyptus. 

Tips voor tulpen

  • gebruik koud water en een schone vaas
  • snijd de stelen schuin af
  • zet je ze alleen in een vaas, laat eerst een uurtje het papier er omheen. De tulp zuigt zich vol en trekt zich recht
  • tulpen groeien, ververs regelmatig het water en snijd ze zo nodig bij
  • zet de tulpen niet bij de verwarming, hoe kouder, hoe langer plezier

Tekst: Bloemstylist Bianca Vreugdenhil

Foto Pinterest: https://nl.pinterest.com/biancavreug/snijbloem-voorjaar-spring-cutflower/?eq=voorj&etslf=5874